tisdag 13 september 2011

Ugali - en delikatess

Irrade mig in i köket på sjukhuset idag, det nya köket som blev färdigt förra året. För mig såg det mer ut som ett lite äldre väl använt men funktionellt kök. Typ ett kök som ar om gjort för helvetet där man kunde koka buljong på de mindre lyckosamma själarna i de stora grytorna. Röken var så tät att jag initialt inte såg kocken i gummistövlar som gjorde dagens lunch. Han blev mycket glad åt besöket och informerade mig att han dels kokade tre mål mat och dessutom te till patienterna. I en liten gryta kokade han get till personalen, ffa de som arbetade på op. Till frukost serverades det gröt gjord på majs eller annan mjöl. Den var rinnig och kördes ut i termosar. Till lunch serverades det Ugali. Det är också gröt fast gjord med mindre vatten så att den blev mer som en tegelsten eller en hård limpa. Det äter alla till allt dagarna i ända. Ingen måltid utan Ugali. För närvarande mer ingen måltid alls i Kenya. Svälten i norr lär vara besvärlig. Den har inte slagit igenom här så mycket men den märks. Folk har inga pengar at handla för på marknaden och vi har sett en del förgiftningar ffa hos barn som äter konstiga bär och örter för at de inte har annat. Till kvällsmat serveras det igen gröt. maten och "husrummet" på sjukhuset kostar ca 40 KSh om dagen, ca 25 kr. Ugali 9 – 10 dl vatten Ca 5 dl majsmjöl eller annat mjöl Låt vattnet koka upp. Sänk värmen. Häll i mjölet, någon deciliter i taget, och vispa kraftigt. Byt ut vispen mot en träslev när konsistensen blir tjockare. Fortsätt röra kraftigt och länge tills gröten blir mycket seg och fast. Fukta träsleven med vatten. Tryck ner degen ordentligt i kastrullen med sleven så den tar form av kastrullen. Tippa över på ett lämpligt serveringsfat. Forma, om det behövs till ngt fint,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar