lördag 24 september 2011

Lördag förmiddag

Börjar som vanligt md rond. I viss mån börjar jag uppskatta datajournaler eftersom allt skivs för hand och är helt ostrukturerat och fullständigt oläsligt.  Vita A4 papper där man skriver  två kollumner. På mottagningen har de datajournal med, hör och häpna, e recept som går till egna apoteket. Lm skrivs ut styckevis.
 Opererad i Kitui eftersom an har varit sned i benen. Genus varus. Vad vet jag, jag är ingen ortoped. Nu var det infekterat under gipset. Tog den fega utvägen och skickade honom tillbaka. Det enda familjen visste var när han var opererad men inte vad man hade gjort.
Gröt på benet sen ngn vecka. Börjar se ok ut enligt vad jag kan se. 


Ascitestappning. Förvånandsvärt många har ascites som inte har med cancer att göra. Eller iaf vad patologen säger. Om han ens tittar i microscopet. Det finns inga möjligheter att undersöka med CT.  Många har ascites av TB.
Underarmsfraktur för några dagar sedan. Familjen väntade at komma in till det var lördag och marknad och de skulle hit ändå.  
Ormbett. Denna kvinna blev biten i sin hydda/hus av en kobra. De lesta kommer inte in eftersom de dör innan men hon kom in för några dagar sedan och fick bla serum och överlevde. Handen var lite svullen och det såg på det stora hela rätt ok ut. Som alla andra fick hon antibiotika. Skrev ut henne igår då det var i stort sett bra men hon gick inte hem, som alla andra, då hon inte hade pengar. Idag såg det ut såhär. Svullet, necrotiskt, luktade död o förruttnelse och droppade var o annat ur året. När jag lyfte på locket var det necrotiskt ner till fascian och ligamenten höll/håller på att gå åt pipan. Necrosen fortsätter långt in under. Nu får vi se vad som händer de närmasta dagarna. Ormar är inget man leker med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar