söndag 4 september 2011

Getgryta ad modum "Afrika"

Söndag, perfekt dag för en festmåltid efter kyrkobesöket. En god gryta baserad på get. Getterna går runt överallt, liksom åsnorna men än så länge har jag inte hittat Åsnegryta. De är kanske ännu segare än gettena. På den lokala restaurangen kan man få "Goatmeat and chapati or rice" för det facila priset av 150Sh. Man kan även få "Goat intestines with rice" som är lite billigare. Kycklingarna är ungefär lika sega som getterna och ser ut som om de kom direkt från Auschwitz. Dvs bara skinn och ben. Gårdagen kycklingslakt, nästan halal, var avklarad på några sekunder. Styckningen också. Inga naturliga anatomiska styckningsplan respekterades utan kycklingen hackades sönder med en panga från svansen till huvudet. Dvs mycket ben ooch lite kött. Afrikansk getgryta

Fånga en get, helst en yngre. Döda den på valfritt sätt. Stycka den på så onaturligt sätt som möjligt. Låt alla inälvor utom möjligen tarmar vara med. Tarmarna kan sedan med fördel användas som tråd på operation. Följ sedan nedanstående. Tid: 2-24 timmar + tiden för att fånga, döda, flå och stycka geten.

Get
Fett
2 stora gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 morötter
1 tomat
1/2 tsk malen ingefära
1/2 tsk malen kryddnejlika
1/2 tsk riven muskot
cayennepeppar
1 buljong
3 dl vatten
saften av 1/2 citron
1 dl rostade jordnötter
salt, svartpeppar

1.Bryn get i omgångar i fettet. Vispa ut pannan med lite vatten mellan omgångarna och lägg både kött och vätska i en gryta.
2.Hacka lök och vitlök. Skiva moroten i tjocka bitar. Hacka tomaten. Stek lök, vitlök och morötter i lite.
3.Tillsätt ingefära, kryddnejlika och muskot. Tillsätt sedan tomat och låt allt koka ihop några minuter.
4.Häll grönsaksfräset i grytan och tillsätt cayennepeppar (mycket), buljong, vatten och citronsaft. Låt grytan sjuda tills getköttet är mört. Det tar 1 (har aldrig hänt) -24 timmar beroende på getens ålder och karaktär.
5.Under tiden geten sjuder mortlar eller mixar du jordnötterna till en jämn pasta.
6.När getköttet är mört, vilket kan ta dygn, rör du ned jordnötsmixen och smakar av med salt, svartpeppar och mer av de tidigare nämnda kryddorna.
Om du inte orkar med allt hackande och kryddande ta "Goatmix" och blanda med geten o koka på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar