torsdag 29 september 2011

Överbeläggning

För närvarande har vi 42 patienter på sjukhuset varav 8 kirurgiska, sedan tillkommer 10 tal som bara är här. Någon överbeläggning a la Sverige är det inte tal om. En allmän oro börjar sprida sig över att man snart inte kommer att ha pengar till löner eftersom de huvudsakligen betalas av patientavgifter. Att befolkningen inte har pengar ser vi även på att mottagningen har mindre och mindre besök. Folk har inte ens 50 Sh till besöket. En läkare här tjänar ca 70 – 100000 Sh, en sköterska ca 20000. Undersköterskorna får 7000Sh och hur de kan överleva på den summan är en gåta. Det talas om att permittera de anställda. Administrationen sköts huvudsakligen av nunnorna och jag måste tillstå att förutom de vanliga tosigheterna så sköter de sjukhuset rätt väl med de möjligheter och medel de har.

1 kommentar:

  1. Hej, tack för att du bloggar.
    Jag var på Mutomo sept 2001 som barnläkare.Heter Vivianne men nätar med alias JaneGardner. Det verkar inte ha förändrats så mycket i Mutomo. På den tiden hade vi nästan ingen ström. Lyssnade på "grannen"-tandläkarens kortvågsradio om bombningen.
    Pengaproblem och oro över löner var det då också. Nunnorna styrde med fast hand och "doktorerna" levde primitivt på jordgolv i sina hus. Ester lagade mat om man så önskade. Finns hon kvar?
    Vad man än gör så gör man en insats utöver det vanliga här i livet. Ha det gott!!

    SvaraRadera