tisdag 9 augusti 2011

Sjukvård















Malaria, tbc, parasitsjukdomar, HIV och andra infektionssjukdomar är vanligt förekommande och sjukdomar, fattigdom samt bristande tillgång på rent vatten och mat och utbyggd hälso- och sjukvård ger hög dödlighet. Enligt Unicefs senaste statistik är dödligheten i Kenya under första levnadsåret 8 % och av levande födda dör 12 % före 5 års ålder. Genomsnittsåldern i Kenya ligger på 18 år och medellivslängden kring 50 år. För den intresserade finns ytterligare belysande statistik att hämta på Unicef's hemsida.

När det gäller förekomsten av HIV/AIDS i Kenya finns betydande osäkerhet. Man uppskattar totalantalet år 2009 till som mest 2 miljoner, varav barn 180 000 (UNAIDS 2010 Report on Global AIDS Epidemic). Andelen smittade är högre i städer än på landsbygden och kvinnor anges vara ungefär dubbelt så många som män. Förekomsten i Mutomo uppskattas av missionssjukhuset, som har en välfungerande HIV/AIDS mottagning, till ca 10 % av totalbefolkningen, vilket är högt för att vara landsbygd. En inte obetydlig del av förstföderskor är smittade med HIV. Idag är bromsmediciner kostnadsfria, liksom läkemedel mot tbc och malaria. Dock arbetar inte sjukhuset aktivt för att sprida preventivmedel/kondomer, snarare tvärtom.

Hälso- och sjukvården i Kenya lider brist på medicinsk utrustning, kvalificerad sjukvårdspersonal och läkemedel. Stora delar av resurserna går till sjukhusen i storstäderna medan utbudet på landsbygden är begränsat. I Mutomo finns emellertid sedan 1962 ett relativt välutrustat och välfungerande missionssjukhus. Det ägs av katolska kyrkan i Kitui och drivs av den irländska nunneorden Sisters of Mercy.

Missionssjukhuset bedriver medicinsk och kirurgisk vård och har 120 vårdplatser inklusive förlossningsvård och vård av barn. Laboratoriet är välutrustat men röntgenapparaten 30 år gammal. Man har två inhemska läkare anställda och 38 ”nurses” varav 18 har utbildning motsvarande våra legitimerade sjuksköterskor (registered nurses), det finns även medical officers. Det bedrivs utbildning av motsvarande AT läkare. Från Sverige regelbundet, med 6 veckors tjänstgöring, en läkare, oftast kirurg, och en tandläkare i en stafett organiserad och finansierad av Rotarys Läkarbank. År 2008 tog man emot 12 500 nya patienter och utförde ca 2 500 operationer, varav drygt 300 större ingrepp. Dessutom tog man emot drygt 4 000 tandläkarbesök i den mottagning vars utrustning skänkts av Rotary och svenska landsting.

Det finns också en statligt finansierad hälsocentral i Mutomo som drivs utan läkare och som även erbjuder mödravård.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar