tisdag 9 augusti 2011

Klimat och vattenförsörjning


Mutomo är ett torrt område. Per år faller det sammanlagt ca 400 mm regn, vilket är mindre än normal genomsnittlig årsnederbörd i Uppsala, 527 mm. Den stora skillnaden ligger dock i den ojämna fördelningen av regn över året i Mutomo. Normalt faller regn där under perioden slutet av mars t o m maj (den långa regnperioden) men regnen kan utebli mer eller mindre och är inte förutsägbara på samma sätt som regnet under den korta regnperioden på hösten, som i huvudsak inträffar under november. När det väl regnar kommer det ofta i form av skyfall med översvämningar och problem med erosion som följd.

Brist på färskvatten är det dominerande problemet i området. Det går att få upp vatten via borrhål men det är oftast oanvändbart utan behandling då det är alltför salt. Fram till 2010 har därför regnvatten varit det som stått till buds. Några naturliga större bergsfickor 2-4 km från centrum i Mutomo har byggts på med cementvallar och under regnperioderna samlas en hel del vatten där. Vattnet hämtas i 20 liters dunkar med hjälp av åsnor. Det finns också några jorddammar i området där regnvatten samlas upp. När bergsfickor och dammar är torrlagda får många hämta vatten från avlägset (upp till 2 mil) belägna floder.

Vattenledning har 2010 dragits ca 4 mil från källor i Ikanga till Mutomo. 10 000 människor som bor längs vattenledningen och i Mutomo får vatten från ledningen. Vattnet pumpas upp till stora vattentankar på intilliggande berg och distribueras i ledningar till tre tappställen i centralorten Mutomo. Vattnet är drickbart men inte så välsmakande p g a saltinnehåll

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar