tisdag 9 augusti 2011

Mutomo

Orten Mutomo ligger i ett distrikt med samma namn och där ca 180 000 människor bor. Höjden över havet är drygt 800 meter. Terrängen är lätt kuperad med en del högre klippformationer; marken är torr och buskig.

Området är rikt på röd sand, en sand som lämpar sig för tegeltillverkning. På lantgårdarna är det vanligt att man bränner sitt eget tegel. Det finns också kalksten som bedömts värd att bryta för cementtillverkning och outnyttjad förekomst av kol och mineral i området.

Orten är administrativt centrum i distriktet och har ca 17 000 invånare. Mutomo ligger 23 mil sydost om Nairobi landvägen via Machakos och Kitui, se kartan. Sträckan tar 5-6 timmar med bil p g a delvis mycket dålig vägstandard. Det finns andra infrastrukturella problem som hämmar utvecklingen, men en klar förbättring kan skönjas under senare år. Fattigdomen är utbredd och området bland de fattigaste i Kenya. Mutomo är mycket torrt och brist på färskvatten är ett av de största problemen i området. Allvarliga infektionssjukdomar är vanligt förekommande. I kombination med fattigdom och bristande tillgång på rent vatten och mat ger det svåra hälsoproblem. Fattigdom, långa avstånd till skolan och behov av arbetskraft på gården gör att många barn inte går i skolan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar