En stilla fråga infinner sig. Är det någon som någonsin har ätit en maträtt från Norge som inte är brun, ser aptitlig ut, och duger som människoföda? Tänk efter en stund. Nej jag tror inte det. På något sätt har all culinaria där man förstör råvaror koncentrerats till oljelandet. Tag något gott, förstör det, överskölj det med något brunt och servera det. Sitter i regnet, har fö inte regnat här på 4 år, och tänker på den stackars krabban som hamnat i norrmannens klor. Ägaren av hotellet, en norrman som kallar sig dr men dessvärre inte är det och som har en revolutionerande och extremt effektiv nytt botemedel mot HIV/AIDS (mer om det senare) har utlovat en perfekt tillagad krabba till middag. ”Vi tar ut köttet, kryddar det, blandar det med ””lite annat””” stoppar det tillbaka i ugnen en stund och serverar det i skalet. Det är bara att äta”. Det där ”lite annat” borde ha fått mig att ana lite oråd. På bordet landar så småningom en oöverträffad rätt. En urgröpt krabba där köttet flyter i rikliga mängder fett blandat med championer och lök översköljt med brun sås. Gissa vad som serveras till denna kulinariska cross over. Ris? Nope, Pommes Duchesse? Nope. P-mos? Nope. Pommes? Nope. Nej till detta serveras halvkokt potatis med rikligt med stekt lök på toppen. Norsk couisinne när den är som bäst.
Prova i stället denna Sukuma weeki, Kenyas nationalrätt efter get o Ugali.:
Sukuma Wiki Recipe
This is made out of any leafy green vegetable, mainly collards or kale. Incidently, sukuma wiki means 'to push the week' implying sukuma wiki is a food used to stretch the meals to last for the week. Man kan även ta gräs efter at ha klippt trädgården.
2 tablespoons fat
1 Onion
1 Tomato
A bunch of Sukuma (kale or collard greens), chopped Eller gräs.
Salt
Melt fat in a pot and add the onions. Stir well and saute for a bit. Add tomato and saute. Add sukuma and saute for a short time. Add 1/2 cup water and the add salt to taste. Let the mixture simmer until the sukuma has reached a desired tenderness.
Prova i stället denna Sukuma weeki, Kenyas nationalrätt efter get o Ugali.:
Sukuma Wiki Recipe
This is made out of any leafy green vegetable, mainly collards or kale. Incidently, sukuma wiki means 'to push the week' implying sukuma wiki is a food used to stretch the meals to last for the week. Man kan även ta gräs efter at ha klippt trädgården.
2 tablespoons fat
1 Onion
1 Tomato
A bunch of Sukuma (kale or collard greens), chopped Eller gräs.
Salt
Melt fat in a pot and add the onions. Stir well and saute for a bit. Add tomato and saute. Add sukuma and saute for a short time. Add 1/2 cup water and the add salt to taste. Let the mixture simmer until the sukuma has reached a desired tenderness.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar